Bahan - Bahan:
2 keping ikan jenahak
20 ulas bawang merah dihiris
7 biji cili merah
2 ulas bawang putih
Cara- Cara:
1. Bawang otuihndan cili besar ditumbuk tidak terlalu lumat
2. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan sedikit garam, kunyit dan lada sulah
3. Goreng ikan hingga garing secara berasingan. Setelah garing angkat ikan dan asingkan
4. Menggunakan minyak menggoreng ikan tadi, goreng bawang merah yang telah dihiris sehingga garing seperti membuat bawang goreng. Setelah garing, ketepikan
5. Tumis cili dan bawang putih yang telah ditumbuk sehingga naik bau
6. Masukkan bawang goreng tadi dan kacau hingga sebati
7. Masukkan garam/gula secukup rasa
8. Masukkan ikan dan kacau hingga sebati
9. Setelah sebati angkat masakan dan sedia untuk dihidangkan
~~~TIPS
* lebih banyak bawang goreng lebih sedap rasanya!!!
No comments:
Post a Comment