Tuesday, September 2, 2008

Ikan Cencaru Belah Belakang



Bahan- bahan:

2 ekor Ikan Cencaru- medium size
8 ulas Bawang kecil - dihiris
5 biji Cili Merah
2 ulas Bawang putih
Sedikit Belacan
Sedikit Air asam jawa
Sedikit gula
Daun pandan untuk mengikat

Cara:
1. Bersihkan cencaru dan belah belakang
2. Kemudian lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan sedikit kunyit serbuk, garam dan lada sulah
3. Blend cili, bawang merah, bawang putih dan belacan hingga lumat
4. Campurkan bahan yang telah diblend itu dengan sedikit air asam jawa dan gula
5. Mengikut citarasa masing - masing tambah lah garam/gula seckupnya
6. Setelah siap, sumbatkan ke dalam ikan cencaru
7. Ikat dengan daun pandan
8. Goreng dalam minyak yang panas - deep fried  hingga masak.


No comments: