Monday, August 25, 2008

Masak Lemak Cili Api Udang dan Kacang Panjang


Bahan- Bahan:
100 gram Udang (dah tajuk nyer pun udang kan?)
10 urat Kacang Panjang
Santan ( omak den boli 2 hengget)
1- inci Kunyit hidup 
20 biji Cili Padi (kalau nak pedas guna 25 biji)
1 keping kecil asam keping
Air 
Garam secukup rasa

Cara - cara:
1. Tumbuk kunyit hidup dan cili padi 
2. Masukkan dalam periuk , masuk kan kacang panjang yang telah dipotong
3. Masukkan 1 cawan santan cair dan 2 cawan air
4. Masak sehingga kacang hampir empuk, masukkan asam keping
5. Masukkan udang dan santan pekat, tambahkan air mengikut keadaan
6. Kacau sehingga mendidih. 

TIPS:
* sentiasa kacau supaya santan tidak pecah
** jangan masukkan udang terlalu awal supaya ia tidak terlebih masak




No comments: