Monday, August 25, 2008

Ikan Sepat Masin Pucuk Ubi




Bahan - bahan:

Ikan Sepat  Masin
Pucuk Ubi
Cili Kering - Blend
Bawang kecik - hiris



Cara - cara:
1- Goreng bawang hingga hampir garing
2- Masukan cili kering yang telah di blend
3- Bila cili sudah hampir masak- masukkan pucuk ubi
4- Kecilkan api, dan goreng hingga garing pucuk ubi dan cili tersebut
5- Ikan Sepat masin dipotong dua dan digoreng garing secara berasingan 
6- Sesudah, pucuk ubi dan cili tadi garing, masukkan ikan -ikan sepat yang telah digoreng tadi 
    dan gaulkan hingga sebati.

SELAMAT MENCUBA!!!

Tips:
jika tidak mahu ikan sepat terlalu masin- rendam dahulu di dalam air biasa selama 20 min.

4 comments:

Tijah said...

makanan kampung2 ni mmg aku xleh tahan. makan dgn pulut sodap nihhhh!!!!!

locehhh pulak air lio hahhh!!!

Anonymous said...

aku makan ni jer beb tak yah nasik tak yah apa.. muahahhahahahahahhahah cepat ler kena darah tinggi cenggini

Anonymous said...

Ya Allah dik wanie oii...sodap2nye rosopi mak ekau...pecah liur den!

dakwanie said...

zura:---> mokacih mokacih... kalau malas masak order jer kat omak den, dio suko mneggomuk kan orang!